Suunnitteletko omakotitalon rakentamista? Muistapa nämä!

Kun haaveissa on omakotitalon rakentaminen Kuopioon, Kallaveden rannalle, tai muualle oman sielunmaisemaa vastaavalle paikalle, kannattaa itse talon suunnittelu aloittaa jo hyvissä ajoin. Talopaketteja on tarjolla pilvin pimein, joten valinnan varaa riittää. Varmasti omanlaiseen ja miellyttävään lopputulokseen pääsee, kun teetättää omakotitalon pitkästä tavarasta. Talonrakentajalla on muistettavanaan monta asiaa, mukaan lukien lakisääteisiä juttuja kuten erilaiset lupa-asiat.

Haaveiletko omakotitalon rakentamisesta? Ota meihin yhteyttä ja etsitään sinulle sopivin ratkaisu!

Tee suunnitelma. Ennen tontin raivaamista ja suurimpia hankintoja kannattaa tehdä suunnitelma budjetteineen ja aikatauluineen rakennusprojektista. Tässä kannattaa hyödyntää ammattilaisen apua, jotta vältytään yllätyksiltä ja ylimääräiseltä työltä.

 1. Tee suunnitelma. Ennen tontin raivaamista ja suurimpia hankintoja kannattaa tehdä suunnitelma budjetteineen ja aikatauluineen rakennusprojektista. Tässä kannattaa hyödyntää ammattilaisen apua, jotta vältytään yllätyksiltä ja ylimääräiseltä työltä. Netistä löytyy myös erilaisia laskentapohjia, joita voi käyttää apuna budjetoinnissa. Jätä budjettiin myös jouston varaa, sillä matkaan tulee lähes aina jotain yllätyksiä, johon ei ole osannut varautua. Mitä pidemmälle suunnitelmat on viety, sitä helpompi on lähteä hakemaan mm. rakennuslupaa.
 2. Huolehdi maaperätutkimuksista. Kaava-alueen ulkopuolelle rakennettaessa maaperäntutkimukset ovat ostavan vastuulla. Teetätä siis tutkimukset itse ammattilaisella tai vaadi niitä myyjältä. Maaperätutkimus kertoo, onko maaperässä haitallisia aineita, kuinka kantava maaperä on ja mitä pohjatöitä tulee tehdä ennen rakentamista. Huonosti selvitetty maaperä voi aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia rakennusprojektiin.
 3. Tutustu kaavamääräyksiin. Etenkin kaava-alueilla tontin käyttö, talon kerrosmäärä, muoto ja julkisivun ulkonäkö on pitkälti ennakkoon määrätty. Näihinkin voi kuitenkin hakea poikkeuslupaa. Valitse tulevan kotisi rakennustyyli, rakennetaanko pitkästä tavarasta vai haluatko talopaketin?
 4. Valitse rakentaja. Rakennustyömaalla tulee myös olla vastaava mestari. Mieti, osallistutko itse rakennusvaiheeseen, vai annatko koko projektin ammattilaisen hoidettavaksi.
 5. Huolehdi lupa-asiat kuntoon. Lupa-asioihin kannattaa varata reilusti aikaa, sillä byrokratia vie aikansa. Rakennuslupahakemukseen tarvitset ainakin nämä:
  • Rakennuspiirustukset
  • Kartta-aineiston
  • Asiakirja rakennuspaikan hallinnasta
  • Ennakkoluvat ja lausunnot, lausunto mm. naapureilta.
  • Rakennushankeilmoitus
  • Tieto työnjohtajista
  • Energiaselvitys
  Rakentamista ei saa aloittaa ennen luvan saamista, joten ole hyvissä ajoin liikenteessä lupa-asioiden kanssa. Rakennusvalvonnan tehtävä on varmistaa rakentamisen säännösten- ja määräystenmukaisuus. Rakentamisen aikana eri viranomaiset käyvät tarkistamassa rakentamisen etenemisen ilmoitettujen suunnitelmien mukaan.
 6. Muista vakuutukset. Vakuuta kaikki rakennusprojektiin liittyvä jo ennen rakentamisen aloittamista.

Rakennamme omakotitaloja niin pitkästä tavarasta kuin talopaketeistakin. Palvelemme talonrakentajia Pohjois-Savossa.

Lue myös miten kylpyhuoneremontti onnistuu »

 

 

Kiinnostuitko? Pyydä tarjous ja varaa ilmainen arviokäynti!
Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Soita 044 544 6368 ja varaa ilmainen arviokäynti kohteeseesi tai laita meille viestiä!
Tulemme mielellämme tekemään kohteestasi ilmaisen arviokäynnin. Tekemämme arviokäynti ei velvoita sinua yhtään mihinkään. Soita siis 044 544 6368 ja turistaan lisää aiheen tiimoilta!

Voit laittaa meille myös viestiä yhteydenottolomakkeella tai tehdä suoraan tarjouspyynnön.